Til ettertanke – Mat med miljøgifter

Dessverre er det ikke slik at det er bare å finne organisk mat, så er den fri for all gift. I barnematbloggen Sunn Munn, nevnte jeg litt om dette temaet. I maten vi spiser, finner vi blant annet kvikksølv og kadmium, som begge er giftstoffer. Solsikkekjerner, som er sunt og inneholder mye viktig næring, inneholder også tungmetallet kadmium. Det er synd det er slik, at man blir straffet for å spise sunne matvarer. Giftstoffene finnes i mange matvarer, i ulik grad. Jeg gjengir her (fra matportalen.no), hvilke matvarer man finner de høyeste verdiene av giftstoffer. Giftstoffene kan forårsake kreft, skader på arvestoffet, redusert evne til læring, forandring i hormonbalansen, påvirke reproduksjonsevnen, skader på foster osv.

Kadmium:

Dette er et tungmetall man finner de høyeste verdiene i

 • innmat fra dyr
 • brunmat i krabbe
 • skjell
 • skogsopp
 • solsikkekjerner
 • kosttilskudd

Uorgansk Arson:

De høyeste nivåene finner man i

 • ris
 • risprodukter
 • kosttilskudd basert på alger

Man finner det også i ugunstig høye verdier i

 • korn
 • flaskevann
 • kaffi

Kvikksølv:

De høyeste nivåene finner vi i tunfisk. Norske helsemyndigheter anbefaler oss i å unngå å spise gjedde, abbor over ca 25 cm, aure over 1 kilo eller røye over 1 kilo, mer enn 1 gang per måned, pga kvikksølv.

Bly:

Ikke nok med at vi får i oss gift fra matvarer, men vi kan få giften i oss fra kopper og kar også. De norske helsemyndighetene advarer oss mot å bruke keramikk av dårlig kvalitet, og da spesielt ikke drikke juice eller vin fra dette. Ellers er bly å finne i fisk, fra bestemte havner i Norge. Hvilke, kan du finne i matportalen.

Til slutt vil jeg også nevne at det kan oppstå helseskadelige kjemiske stoffer ved tillaging av mat. Da har vi altså gift i maten, keramikk koppen vi drikker ifra, og nå også når vi lager maten. Både ved steking, grilling, røyking og hermetisering av matvarer, kan disse kjemiske stoffene oppstå. Uheldigvis kan disse stoffene være kreftfremkallende. Det sies at kreft er blitt en folkesykdom, så nå er det kanskje på tide å være litt mer forebyggende i matlagingen.

Så hva gjør vi?!

De norske helsemyndighetene sier at ved å spise variert, med mye frukt og grønt, vil vi begrense inntaket av disse stoffene. Mattilsynet  analyserte 275 prøver av vegetabilske produkter for bly, kadmium og tinn, i 2011. Resultatene viste at det generelt var lite slike tungmetaller i frukt, grønnsaker, og nøtter på det norske markedet.

Mine tiltak er for tiden små, men ved å skaffe seg mer kunnskaper på området, kan man forsøke å finne bedre alternativer. Man må selvsagt lete etter bedre alternativer når det gjelder kjøkkenutstyr, og når det gjelder matvarer… ja da må man vel bare begrense de farligste matvarene…

Jeg forsøker så godt det lar seg gjøre å holde familien unna å drikke fra plastflasker. Men man må jo først ha et bedre alternativ. Jeg fant en glass flaske med stor åpning, slik at den kan vaskes i oppvaskmaskinen. Flasken heter «lifefactory«, og de er ikke bare stilig å se på, men behagelig å drikke av. De har mange flotte farger og størrelser. Jeg kjøpte den i USA, på Whole Foods, men du kan også kjøpe den på nettsiden til lifefactory.

Ellers kjøper jeg termoser fra «kleen kanteen«, og de er ikke bare flotte i utseende, men praktiske også. Disse er også et amerikansk merke, og jeg bestiller de på nettet. De selger også bokser i stål til å ha med seg nistemat når man skal på tur.

Tvi tvi!

8 tanker om “Til ettertanke – Mat med miljøgifter

 1. Tilbaketråkk: Plastikk og overvekt | Spise for å leve

 2. Jeg har lyst til å bestille en flaske fra Lifefactory, men det virker som om det ikke er mulig å bestille den til Norge.

  • Heisan! Så bra å høre at du er interessert i disse flotte flaskene:-) Fra Norge, kan du bestille de gjennom: http://www.bigsmallcompany.com/

   Hvis du ønsker en flaske for voksne, som du ønsker å ha liggende i veska, vil jeg anbefale å bestille den med skrulokk, og ikke den «flippen» som du åpner på toppen. Ønsker du derimot å ha en flaske stående på kontorpulten, i bilen eller andre situasjoner der den står oppreist, er lokket med «flippen» ypperlig:-) Min erfaring:-) Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s